2016. június 8., szerda

Scrapbook díszítőelemek zsugorfóliából

A múltkorában valaki belinkelt egy zsugorfóliás videót. Már nem tudom mi volt benne, de akkor megszületett az elhatározás, hogy ezt mindenképpen ki kell próbálnom. Így tegnap mikor is eljutottam a hobby boltba, beszereztem egy ívet belőle próbaképp. Már a boltban azzal szembesültem, hogy kétféle létezik. Fehér, és átlátszó. Na mármost nekünk az átlátszóra van szükségünk, melynek az egyik oldala fényes, a másik oldala pedig enyhén csiszolt.
 Amire mindenképpen szükségünk van még, az StazOn (alkoholos, gyorsan száradó tintapárna) és bélyegzők. Ha más nincs, már ebből is szuper dolgokat tudunk kihozni :) 
A fólia fényes oldalára bélyegezzünk, vigyázva, hogy a lenyomott bélyegző ne csússzon meg a sima fólia felületen! 
 Ezt követően, ha a minta megkívánja színezhetjük a hátoldalán, azaz a kissé csiszolt oldalon. Én distress ink-kel és színes ceruzával próbálkoztam. A csak ceruzás megoldásnál vigyázni kell, hogy szép egyenletes legyen a színezés. A Distress tinta mivel elkenődik az ujjal fogdosás  hatására, így érdemes inkább a minta kivágását követően színezni vele.
 Lenyomatozásra használhatunk színes StazOn-t is, így változatosabbá tehetjük az elkészült elemeket.
 Ha mindennel végeztünk, vágjuk körbe vékony hegyű ollóval a motívumokat. Figyelni kell, mert egy elég merev, könnyen repedő fóliáról van szó, így a meredek ívek vágásánál óvatosan, az olló hegyét használjuk, nehogy kelletlen helyen repedjen tovább a fólia.
Mint az alábbi képen láthatjátok, a szöveges rész hátoldalát is színre lehet kenni (én Distresst használtam a "Sztori" feliratnál, valamint Sizzix vágógép segítségével vágtam egy Hello feliratot, és egy nyilacskát is, melyeket szintén vágást követően színeztem. (sajnos nem minden kés viszi ezt a vastag fóliát)
Helyezzük sütőpapírra a kivágatokat, majd tegyük be 140 fokra előmelegített sütőbe rövid ideig.
 Sehova ne menjünk el, ez nem sütemény, ami magában elsüldögél, hanem lessük a sütőablakon keresztül. Először 1-2 perc után elkezdenek kunkorodni, mintha össze akarnának olvadni. No pánik!!! Ez így jól van, így fog összezsugorodni. 
 Amikor mindegyik összezsugorodott, és már úgy látod, hogy ennyi volt a mocorgásból, akkor ki lehet venni. Amint kivesszük a sütőből, azonnal tegyünk rá egy akril blokkot, és nyomjuk le. 5-6 másodperc elég ennek. Ha ezt nem teszed meg, scrapbookra használhatatlan elemeket kapsz, mert kis ív marad benne, ami miatt nem lehet felragasztani oldalakra, tasakos kártyákra...
Mivel egyszerre nem tudod mindet lesúlyozni, még ha több akril blokkod van, akkor sem (3-4 mp alatt szilárddá keményednek, ami utána csak törik), így az első körös, szépen kisimított elemeket szedegessük ki a tepsiből, és a többit tegyük vissza kicsit, míg ismét rugalmassá olvadnak a hő hatására. (én 1-2 percet vártam) Mindezt addig kell ismételni, míg van kilapításra váró díszítőelem :)
 Az elkészült kis akril szerű díszek egyébként ennyit zsugorodnak: Néhány bélyegzőt mellé tettem a méretkülönbség szemléltetése miatt.
 Tegnap ezek készültek hirtelen felindulásból próbaképpen. Itt még nem tudtam, hogy súlyozni kell, így a NYÁR felirat betűi kissé kunkorodnak. (egyébként sizzix bigz-zel vágott betűk) De ezeket is ma visszatettem melegedni, majd korrigáltam az elmaradást, úgyhogy már ezek is szép laposak :)
Itt egyébként a Hello feliratok és a betűk a kivágást követően ceruzás színezést kaptak, ami nem szép, mint látszik. Vagy előre színezzétek a sizzixes vágás előtt a fóliát, vagy utólag a kivágatokat distressel, mert ceruzával akkor már nem lehet szépen.
 Oldalról, hogy lássátok a dimenzióját:
Hát nem csúcs szuperes??? :D Próbáljátok ki, megéri!
Felhasznált anyagok:
- StazOn tintaárnák (több színben)
- Distress Ink (többkéle színben)
- színesceruza
- akril blokk
- sütőpapír
- kisolló


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése