2012. február 11., szombat

Créme caramel

Már jó pár éve be van írva a receptes füzetembe, de még sosem próbáltam ki. Ma elérkezett az alkalom erre is, és nagyon örültem, hogy ilyen szépen sikerült :) Amikor kiöntöttem a formából, ott ujjongtam a konyhában, hogy nem ragadt bele, és még az öntet is végigfolyt az oldalán...pont, mint ahogy a nagykönyvben az meg van írva :D

Hozzávalók:
olaj
140 gr cukor
3,5 dl tej
1/4 vaníliarúd

3 tojás
2 tojás sárgája

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 'C-ra. A formákat kikenjük vékonyan olajjal egy kenőecset segítségével.
Elkészítjük a karamellt: 70 gr cukrot egy lábasban mérsékelt tűzön felolvasztunk, állandó kevergetés mellett világosbarnára pirítjuk. Hozzáadunk 2 ek. vizet, és simára kavarjuk. A 4 db 1,5-2 dl űrtartalmú, sima oldalú forma aljára öntjük elosztva, és elegyengetjük a pohárka alján.
A tejet felforraljuk a hosszába ketté vágott és kikapart vaníliával és a csipet sóval. (a magvakat és a rudat is tegyük bele a tejbe) Ha felforrt, átszűrjük. A tojásokat és a maradék cukrot nem túl habosra keverjük, majd folyamatos keverés mellett a tejhez adjuk. A formákba adagoljuk. A formákat meleg vízzel félig telt  tepsibe állítjuk,és sütőben 25 percig gőzöljük.
A krémet a vízben hagyjuk kihűlni, majd egy-két órára a hűtőbe tesszük.
Tálalás előtt kistányérra borítjuk, és tejszínhabbal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése