2013. november 7., csütörtök

Fahéjas csiga

A múltkorában az Ikeában ettem egy fahéjas csigát, és annyira ízlett, hogy azóta többször gondoltam rá, hogy készíteni kellene itthon is. Mára beteg lett Balázs, és itthon kellett maradnom vele. Mivel az éjszakánk virrasztós volt, így 11-kor bevágta a szunyát délelőtt, és délután fél 5-ig aludt. Na ezalatt volt időm bőven a konyhába sertepertélni, így egy fahéjas csiga recept is kipróbálásra került. Mondhatom nagyon finom lett, érdemes kipróbálni, így megosztom Veletek is.

Hozzávalók a tésztához:
60 dkg liszt
2,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
10 dkg lágy vaj (én margarint tettem bele, mert most csak ez volt itthon)
10 dkg cukor
1 csipet só
2 tojás

Töltelék:
10 dkg olvasztott vaj
20 dkg cukor
fahéj 

Elkészítés:
Az élesztőt a cukros langyos tejben felfuttatjuk, és minden más hozzávalóval összegyúrjuk. Nekem még pici lisztet kellett adni hozzá. Langyos helyen megkelesztjük, majd alá fölé lisztezve téglalap alakúra kinyújtjuk. (én két részbe vettem a tésztát, hogy könnyebb legyen dolgozni vele) Fél cm-nél ne legyen vastagabb a kinyújtott tészta.
A töltelék alapanyagait összekeverjük, és annyi fahéjat teszünk bele, hogy jó fahéjas legyen. (sajnos én csak szemre mértem a cukrot is és ezt is, és utólag látom, mehetett volna kicsit bővebben bele a töltelék)
Feltekerjük, és kb 1-1,5 cm-es szeleteket vágunk belőle, amit sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk. Nekem kb 4 cm-es korongok lettek, először azt hittem, hogy kicsik lesznek, de kb másfélszeresére dagadtak, és úgy már pont jók lettek csemegézés céljából. Megszórjuk szórócukorral, és 180 fokon, közepes sínen, alsó-felső sütési módban (ne légkeverésesen) süssük, amíg szép színe nem lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése