2012. január 18., szerda

Ágy – matrac - ágynemű

- Ágy: A 60 cm széles ágyban valóban elfér a baba, de a 70 cm széle ágy sokkal praktikusabb, mert a baba nyugodtabban tud benne aludni. A délutáni alvások ideje az előadó tapasztalata szerint sokkal hosszabb lett, miután lecserélték az ágyat, mert a baba karja nem ütődött olyan könnyen a rácshoz, ha mozgolódott alvás közben, és így kevesebb inger érte, jobban tudott aludni.

- Matrac: Kókusz, szivacs, és memóriahabos közül lehet választani. A kókusz jelenleg a leg keresettebb, és legjobb. Csak olyan matracot vegyünk, aminél az eladó meg tudja mutatni egy matracmintán, hogy hogyan is néz ki a belseje a matracnak.
Előfordul, hogy más anyaggal keverik a kókuszmatracot (pl. szivacs-kókusz matrac) ilyenkor elveszíti a lényeges tulajdonságát a matrac, mégpedig, hogy jól szellőzik.
A kókuszmatracra nem kell gumilepedőt tenni, mert szintén nem fog szellőzni. Ha mégis előfordul, hogy mosni kell, akkor fürdőkádba huzattal együtt bele kell állítani, és le kell alaposan zuhanyozni. Nagyon könnyen szárad. Ablaktalan fürdőszobában is 4-6 óra alatt megszárad.
Mivel a matrac átengedi a nedvességet, és attól félünk, hogy a padlóra, vagy az ágyrács alatt lévő furnér lemezre csorog a pisi, akkor érdemes az ágy alá helyezni egy gumilepedőt, vagy törölközőt, rongyot…
(nekünk még annyira nem tudott bepisilni, hogy egy csepp is átmenjen a matracon. Szerintem akkor nem is adnak rá pelenkát, ha ilyen történik, vagy egész nap egy pelenkában van a gyereke.)

Szerintem ne is vegyetek gumilepedőt. Mi megvettük, és én szülés előtt aludtam rajta, mert féltem, hogy elfolyik éjszaka a magzatvizem, és nem akartam az ágyat eláztatni, de iszonyatosan bele lehet izzadni, nagyon kényelmetlen, nem szellőzik. Pedig olyat vettem, aminek az egyik oldala pamut. Biztos nem teszem Balázs alá.

-  Takaró: Az újszülötteknél fontos a pamut anyag. Ha olyan a takaró, aminek a tetején más anyag is van, pl a felső díszítés plüss, akkor ia az a rész, ami közvetlenül a babával érintkezik, legyen pamut. Tehát a takaró belső része, és a külső felső. Egyébként, ha a baba úgy alszik, hogy a karja odaizzad a plüsshöz, kipattogzik tőle a bőre.

- Párna: felfogja a büfit. De nem fontos, elég egy pelust tenni a baba feje alá, vagy a párnára egy kis pelust, az tuti védelem, mert akkor nem kell lepedőt cserélni.
Mi csak pelust teszünk az ágyra a feje alá, szerintem még a párna felesleges.

- Bölcsőpárna: Oldalsó fekvés kialakításához ajánlják. Így a baba ha bukik, nem nyeli vissza (háton fekvés esetén), nem szívja vissza az orrán (hason fekvés esetén), hanem kifolyik a száján.
Szerintem nem kell túletetni a babát, vagy ilyen esetekben meg kell várni, míg visszajön a fölösleg, és csak utána lefektetni.

Véleményem szerint ezt felesleges venni. Balázs háton fekszik, de oldalra fordítja a fejét általában. Pici korban pedig valamivel ki tudod támasztani a babát és úgy marad oldalfekvésben. Pár hét után már hiába támasztod, pár perc alatt kificergi magát.

- Fejpárna: Francia találmány J Aki attól fél, hogy a babája feje a sok háton fekvéstől lapos lesz, vagy laposodik, annak ajánlják ezt a párnát. Így szép kerek fejű baba marad J
Hülyeség, felesleges megvenni szerintem.

- Fejvédő, rácsvédő, baldachin: Funkciója, azon felül, hogy jól mutat, hogy a külső ingereket megszűrje a babától. A baldachinnak csak akkor van funkcionális hatása, ha nem az a hálós, hanem vászon anyagból van. Hamarabb el tud aludni a baba, ha van rácsvédő, vagy baldachin az ágyon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése