2012. január 18., szerda

Egyéb kellékek

Hőmérők, lázmérők:
- A vízhőmérőből elég az olcsó kategóriát megvenni. 400-500 ft-ért. Szobahőmérsékletet is mér fektetett állapotában. Így nem kell külön szobahőmérőt venni.
Fontos, hogy a babaszobában a hőmérsékletet mindig a baba szintjén mérjük, mert a szoba különböző szintjein más-más a hőmérséklet, így reális értéket akkor kapunk, ha valahol a babaágy közvetlen környékén mérünk.
- Lázmérő: flexibilis végű legyen!
Ha a baba alszik, és esetleg beteg, akkor jó, ha van otthon egy olyan mérő is, amivel homlokon is lehet mérni, mert ilyenkor nagyon fontos, hogy ne ébresszük fel a babát többször, mert pl. a doki azt mondta, hogy félóránként mérni kell a lázat, és a popsis mérésre felkel a baba.
Van egy olyan mérő (elektromos) ami fül, homlok, víz, szoba, étel hőmérsékletet is mér, 2-3 mp-en belül. Ez már egy komplettebb drágább dolog, de állítólag jól használható.
(nekünk flexibilis van, tökéletesen funkcionál)

Sterilizálás:
- kifőzés: teljesen használható, de ahol kemény a víz, hamar vízköves lesz a kifőzendő tárgy, ilyenkor pár csepp ecetet kell  a vízbe tenni.
- mikrohullámú sterilizáló
- gőz sterilizáló (nekünk ez van, én nagyon szeretem, sokkal egyszerűbb, mint főzőcskézni)
- vegyi sterilizálás: Chicco márkájú fertőtlenítő folyadék elég keresett termék. DE! mivel minden féle baktériumot, gombát elpusztít, és az is rá van írva, hogy fertőtlenítés után mossák le tiszta vízzel a fertőtlenített tárgyat, így el lehet képzelni, hogy milyen durva anyagról lehet szó. Egyszer ki akarták vonni a Minimanóban a forgalomból, mert úgy vélték, hogy ez elég káros anyag lehet, de állítólag „tömeghisztériát” okozott az anyukák körében, mert mindenki ezt kereste, hiába hívták fel a figyelmüket, arra, hogy ez egy elég erős vegyszer.

Orrszívó:
Csak porszívósat, és a legolcsóbbat. Kb.1600 ft-ért lehet venni. A műanyag igaz beopálosodik egy idő után, de az üveg pedig eltörhet, amikor nem számítunk rá.
A kis kézi pumpás nem ér semmit, és az elektromos sem olyan erős, hogy kiszívja a teljes váladékot. Bármilyen porszívóra csatlakoztatható, mert a szívási erősséget visszaveszi annyira, amennyi megengedett. Illetve nyugodtan ki lehet próbálni saját magunkon is előtte, ha valaki aggodalmaskodik. Erőssége olyan, mintha egy felnőtt nő fújná ki az orrát alaposan.
Akárhová utazunk, mindenhova kell vinni magunkkal!!! Mert a gyerek orra, ha bedurran, akkor elront minden utazást, mert rámehet az arcüregére is, ha nincs jól kiszívva. Érdemes a szállodában megérdeklődni, hogy lehet e porszívót kérni szükség esetén.
Külföldre mindenképp vinni kell, mert nem nagyon lehet kapni, nem ismerik a porszívós orrszívót, és esetleg egy téli kirándulásnál akár haza is kell jönni, mert mással nem lehet leszívni a baba orrát, és beteg lesz a baba (az előadást tartó így járt-Lengyelországban voltak családos síelésen, és a gyereknek bedurrant az orra, és itthon maradt az orrszívó. Ott hiába keresték a boltban a porszívós orrszívót, nem is tudták miről beszélnek. Más nem szívta le kellőképpen. Elindultak hazafelé, hogy hátha Szlovákiában kapnak, de ott se kaptak, így haza kellett jönni a szívóért. Ezt követően Ausztriában is kereste, már csak kíváncsiságból a pasi, amikor egyszer kimentek, de ott sem talált) Szóval utazáshoz: gyerek+orrszívó J
Vegyetek hozzá orrszívó mosó kefét is, ezt külön lehet kapni, mi  most vettünk nemrég, vagy 300 ft körül van, de enélkül lehetetlenség alaposan a szívófejet kitisztítani.

Lámpa:
Nagyon enyhe fényű legyen, mert éjszaka ha felkelünk egyrészt nagyon szemsértő nekünk a hirtelen éles fény, másrészt a baba is könnyebben visszaalszik a pelenkázás, vagy szoptatás után, ha előtte gyenge fényben volt. (nekünk só lámpánk van)

Légzésfigyelő:
Ajánlott és jó márkák: AngelCare, Álomvirág, BabyControl, BabySense
A lényeg, hogy nem ér semmit a légzésfigyelő, ha nem tudjuk mi a teendő, ha beriaszt a készülék. Mindenképpen érdemes elvégezni hozzá egy baba életmentő tanfolyamot. Erre azért van szükség, mert ha beriaszt és mentőt hívsz, a köztes időben meg kell kezdeni az életmentést, ha szükség van rá, és nem riasztotta fel a babát maga a csipogó hangja.
A légzésfigyelőt a matrac alá kell tenni, és mivel a rezgésekre reagál, a babaágy alá érdemes egy szőnyeget tenni, vagy filc anyagot, mert ha nagyforgalmú út mellett lakunk, esetleg villamos, metró, vonat megy a ház előtt, környéken, vagy hajópadlós a lakás, akkor ezeket a rezgéseket is érzékeli.
Ha gyakran beriaszt a készülék mindenképpen érdemes elvinni szervízbe megnézetni, mert csak magunkat bosszantjuk a sok ijedelemmel, és az idegeskedés az anyatej minőségét ronthatja!!!!!!!!! A Minimanó babacentrumban szerviz esetén cserekészüléket adnak a szerviz teljes idejére. (nem biztos, hogy ugyanolyan típusút, mint amit beviszünk, de adnak)

Mérleg:
Mi használjuk az első naptól kezdve, mert szerintem totál megnyugtató, hogy látod mikor mennyit eszik a baba. Így tudod, hogy ha sír nem azért sír, mert éhes, és nem eteted feleslegesen.

Amit még érdemes beszerezni:
- cumi tartó, mármint amivel a kabátra lehet a cumit rögzíteni, hogy ne essen le a földre. Figyelj oda, hogy nem minden cumi, és taró illik össze.
- koszmó elleni sampon. Igaz ezt elég akkor, ha kell, mert 2900 ft körül van (Babé, koszmó elleni sampon) gyógyszertárban kapható. Viszont nagyon jó, mi azzal mossuk Balázs haját október óta, és még félig van. Amikor koszmós lett a feje, akkor minden nap mostuk, majd december közepétől két naponta mossuk csak a fejét. Szerintem elég. De van, aki minden nap mossa. Szóval ez a sampon tuti szupi. Hiába olajozgattam, kefélgettem….mint amit mondtak, nekünk csak több lett. Ez ellen nem igazán lehet védekezni, ez kialakul szinte minden babánál.
- játszószőnyeg (szerintem nagyon jó kis találmány, hogy a bab fölött lógnak a kütyük, jól leköti őket) nekünk nincs, de már nem is veszünk, mert lassan már úgyse fekszik, de ha lesz kistesó, beszerzünk egyet.
- pihenőszék: na ezt most fogunk venni, mert úgy voltunk vele, hogy nem kell, de egyre kevésbé szeret feküdni, mert nem tud nézelődni, úgyhogy veszünk. Olyat, amit 18 kg-ig lehet használni, később gyerek hintaszékként. (fisher price gyárt ilyeneket) Szóval jobb lett volna, ha veszünk egyből (rezeg, lógnak játékok róla, dönthető a háttáma)
- más játékot ne is vegyetek, mert úgyis kaptok egy csomót. Inkább az előző kettőbe fektessetek be. Ha meg majd a babalátogatási hullám lement, és nagyobb lesz a gyerkőc, látni fogjátok, mi kell még esetleg. (Balázsnak karácsonyra egy fisher Price meglepetés kocka hajót vettünk, nagyon szereti)
- esetleg a kiságy fölé a mozgó zenélő kütyü (ilyet mi nem vettünk, mert feleslegesnek tartottam,de kaptunk unokatesóméktól…annyira szereti)

Hősugárzó:
Nekünk anyuék vettek egyet, hogy fürdésnél használjuk. Annál nem kell, de amikor a földön játszik a puzzle szőnyegen, akkor fújom rá a meleget, mert szerintem a talajszinten hideg van. (vagyis nálunk)
Illetve a fürdés előtt vannak pucér percek :D Ilyenkor pucéran leteszem a játszószőnyegre, és fújom rá a meleget. Hát, ha hallottál már viháncolást :DDD

Kenguru, vagy hordozókendő:
Nem akartam, mert „nem fogom én cipelni, ott a babakocsi, már ha kiadtunk érte annyit” AHA…csak meglátod, hogy nem férsz be néhány boltajtón, és nem tudsz közlekedni vele lépcsőn fel, és le pl a gyógyszertárba, még ha két 3 lépcső van akkor sem. A gyógyszertárat pedig heti rendszerességgel fogod látogatni. Vagyis nálunk ez volt, még jó, hogy mellettünk van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése