2012. január 18., szerda

Babaruha

Lehet én vagyok nagyon tudatlan, de eddig fogalmam se volt, hogy mi a különbség a kombidressz, és a rugdalózó között, mi az a kocsikabát… Azt hiszem, kezd kristályosodni a dolog J

A kising és a rékli nem olyan praktikus.

-  Ehelyett kombidresszt, body-t érdemes beszerezni (hosszúujjas, rövidujjas, ujjatlan) Az ügyes anyukák ha találnak, akkor olyat vegyenek, aminek az alján dupla soros patent van, mert ha a baba kicsit nagyobb lesz a vártnál akkor is használható. Illetve ha nem, akkor van két méretben egy kombi dresszünk (Vagy body. Ki, hogy hívja.)
Aki az elején nagyon bizonytalan a baba mozgatásában, és fél, hogy kitöri a karját öltöztetésnél, az olyan ruhát vegyen, amibe szinte csak be kell csomagolni a babát.
Figyelni kell arra, hogy ne legyen a babaruhán nagy hímzés, vagy rányomott minta, mert az kemény lehet, illetve nem szellőzik úgy a baba bőre alatta.

-  Rugdalózó: újszülötteknek legpraktikusabb viselet. Kapható pamut és puha plüss anyagból. Jellemzően lábfejes, de van lábfejnélküli változat is. Érdemesebb a lábfejest választani, mert így nem kell zokni, amit egyébként is hamar lerúg a lábáról. Hosszú ujjú vagy ujjatlan változatban kapható. Otthonra érdemesebb az ujjatlan, mert hűvösebb időben alá lehet adni hosszú ujjú kombidresszt.
Van patentos, és cipzáras változatban is, de a cipzár nagyon vékonyka, és hamar letörik a húzókája. Ezért talán érdemesebb a patentost venni. Én a cipzárast nem annyira szeretem, mert ha hátul van rajta, akkor a nyakánál birizgálhatja, és kipirosodik a bőre. De mint más ruhánál is, figyelni kell, hogy a kicsit szúrósabb részek nehogy kidörzsöljék a bőrét. (pl cipzár műanyag végződése)
Jó, ha ezek a ruhák a láb között végig patentosak, mert akkor nem kell teljesen levetkőztetni a babát, ha gyanús szagok terjengenek. Elég csak szétnyitni láb között.

- Hálózsák: Takarót helyettesít, így alváskor a baba nem tudja lerúgni magáról a takarót. Hűvösebb időben lehet takarót is használni mellette.  Alul mindenképpen nyitható legyen a pelenkázás miatt. Van vastagabb, vékonyabb változata is. Hosszú, és ujjatlan változat is.
A jó méretet úgy lehet kiválasztani, hogy a babát a vállától a talpáig le kell mérni, és még egy arasznyit kell hozzá számítani. Ha rövidebb, akkor nem tud szabadon mozogni benne, ha hosszabb, akkor rátekeredik.
Mi akkor kezdtük használni, amikor jött a hűvösebb idő. Nyári babáknál felesleges, főleg a nagy kánikulában.

- Overál: Jól lehet spórolni, ha overál helyett, és téli overál zsák helyett overzsákot veszünk. Az overál átalakítható hálózsákká.
Fontos, hogy az overál vízlepergetős legyen, de ne legyen nagyon kemény. A láb közötti rész megnyitható legyen elől és hátul is az overál zsákoknál, és az overzsákoknál is, mert a biztonsági öv csak így fűzhető át. (babahordozó)
Az overálhoz általában adnak kesztyűt, és overál cipőt is. Ezeket igazából nem kell használni, mert leesnek a babáról. A kesztyű helyett a passzé részt kell begyűrni, és az szigetel. Akkor a baba keze szabadon mozoghat az overálon belül a kar résznél. A cipő részét pedig lehet használni farmerhoz, vagy más nadrághoz.

Tapasztalataim. Nem szeretem a kis pólókat, szerintem nem praktikusak. Mindig felcsúszik, amikor felemeled a babát. És a bodyt, és fölé a rugit szeretem. Esetleg harisnyanadrágot még alá.
A gyerekeket úgy kell öltöztetni, hogy mindig egy réteggel legyen több rajtuk, mint rajtunk, ha már járnak, szaladgálnak, akkor meg egyel kevesebb, mint rajtunk. A tarkójához ha benyúlsz érzed, hogy melege van-e.
Éjszakára mi hálózsákot adunk Balázsra, és takaró rá, plusz az az öltözék, amit fördés után ráadunk. Az van rajta másnap is. (hosszú ujjú body,és egy vagy ujjatlan, vállnál kapcsos rugi, vagy egy hosszú ujjú rugi. Néha harisnya. De zokni mindig van a rugi alatt.)
A babaruhákat érdemes a C&A-ban megnézni, sokkal olcsóbb, mint a bababoltok kínálata.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése