2012. január 18., szerda

Fürdetés

Jó, ha megoldható, hogy a szobában fürdessünk, mert általában a fürdőszobában melegebb van, így amikor a szobai pelenkázón kicsomagoljuk a törölközőből a babát, akkor a 2-3-4.. fokkal hűvösebb szobában megfázhat.
Mi az elején ott fürdettünk, de egy idő után annyira ficánkolt Balázs a vízben, hogy eláztatta a szobát. Így a kádba betesszük a kiskádat, és úgy fürdetünk.(így a kádállvány is feleslegessé vált nagyon hamar)
Általában 22-23 fokban fürdetünk, egyébként meg 21-22 fok körül van a hőmérséklet napközben, éjszaka 20,5-21 körül.

- Nagyon sok féle kád létezik, válasszuk a szimpatikusat. Azt mondják, hogy a kád aljára érdemes egy textil pelust tenni, így a szappanos víztől nem fog csúszni a kád alja. A kád mindig stabil helyre legyen letéve! A kádat olyan magasságba helyezzük el, ami még a gerincnek nem kényelmetlen nagyon, mert legalább 10 percig kell a kád fölé hajolni, és nem is kell nagyon nyújtózkodni, hogy elérjük (pl: ha magas mosógép tetejére tesszük). Erre a célra esetleg lehet kapni összecsukható kádállványt. Minden féle kádhoz lehet találni megfelelő állványt, csak keresni kell. De az ügyes nagypapák, és apukák tudnak készíteni is, ha nincs megfelelő. (hajlított cső)

Mi nem teszünk textil pelust az aljára, szerintem nem praktikus. A baba össze vissza rugdossa, beakad a lába. Egyébként a fürdetés megvan 3-4 perc alatt, ha szeret pancsolni, akkor lehet tovább pancsiztatni.
De az első két hétben Balázs üvöltött fürdéskor. Majd amikor leesett a köldökcsonk, akkor már lehetett egy picit több víz a kádban, mert víz érhette a köldököt is, és utána fokozatosan elengedte magát, mert gondolom a testének nagyobb felületét érte víz. Most meg már nagyon szeret fürdeni. Csak úgy ficánkol J

- újszülött korban érdemes az orvos által felírt gyógyszertári termékeket használni fürdetéshez is. Ezek olcsóbbak, mint a boltban kapható kencék, de nagyon jók. A fürdető krémet úgy használjátok, hogy forraltok egy kistálkába vizet, egy kanál fürdető krémet elkevertek benne, és a fürdővízbe öntitek. Ha nem így csináljátok, akkor a darabkák úszkálni fognak a víz felszínén.
Majd kicsit nagyobb babánál lehet bolti babatermékeket is használni. Itt is figyelni kell arra, hogy olyan gyártó termékét válasszuk, aki csak babatermékek gyártásával foglalkozik. Ők biztosan jól kifejlesztették a termékeiket, és mivel ebből meg tudnak élni évek, évtizedek óta, biztos jó termékeket is gyártanak.

- Törlés:
Fürdőlepedő: frottír, puha anyagból készüljön. Amelyiknek kapucnis része is van, az azért jó, mert akkor tudjuk, hogy azon az oldalon töröltük a baba arcát, a másikon a popsit, és másnap nem a popsis résszel töröljük az arcát. De ezt bármelyik törölközőn be lehet jelölni egy kis jelzéssel.

Tetra kifogó, vagy fürdőlepedő, vagy cseh kifogó (több néven futó termék, még anyáink is ezt használták): Keresztszövésű, nagyon tartós anyag, szinte elkoptathatatlan. Rendkívül jó a nedvszívó képessége, és puha. (régen Csehszlovákiából lehetett ilyeneket beszerezni, és a magyar textilpelenkákkal ellentétben, melyen át lehetett látni, ez nagyon tartós volt.) Ilyet érdemes beszerezni. (mi ezt használjuk inkább, szerintem sokkal jobb, mint a frottírtörölköző..igaz van az is, de azt csak akkor használjuk, ha mindkét tetra szennyesben van)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése