2012. január 18., szerda

Szoptatás-etetés és kellékei

Cumisüveg:
1 kicsi-1 nagy indulásra elég (mi csak egy nagyot vettünk, de a mai napig csak a 125 ml-est használjuk nagyritkán, ami az  Aventes kézi mellszívóm alsó része. Ahhoz hozzá lehet csatlakoztatni a nagy cumisüveg cumis részét. De szerintem aki szoptat, az nem is igen használ cumisüveget. Felesleges. Én pl nem adok Balázsnak se teát, se vizet. Míg nagy meleg volt, adtam éjszaka pár kortyot, de már azt sem, inkább megszoptatom, ha nyivákol J)

Fontos, hogy ha a cumin nagyon könnyen átfolyik a tej, akkor  a baba elkényelmesedik, hogy nem kell megküzdjön a papiért, és könnyen leszokik a ciciről, mert a cumisüvegből egyszerűbben tud enni. Szóval, aki szeretné, hogy sokáig cicizzen a babája, az mindenképp olyan cumit vegyen az üvegre, ami 0-6 hónapos babáknak van (1-es méretű). Valamint a Medelának van egy cumisüvege a Calma, ami speciálisan fejlesztett szívófejes, és nagyon hasonló módon jön a tej belőle, mint a mellből. Ez 5000 ft körül van, de állítólag ez hasonlít legjobban a mellből tápláláshoz, és legkisebb az esélye, hogy a baba hamar leszokik a ciciről.
(de szerintem nincs értelme ennyit kiadni érte, csak ha nem tudsz szoptatni)

Cumi:
- Szilikon cumi: átlátszó cumi, hamar elrágja, ha már kezd nőni a foga
- latex cumi: sokkal tartósabb, de a színe olyan méz színű, kinézetre kevésbé higiénikusnak tűnik, mint a szilikon, rátapad minden, és ragadni fog, ezért hamarabb le szokták cserélni, mint ahogy elkopik.
- altató cumi: nincs füle, vagy ha van, akkor beilleszthető a cumi síkjába,  hogy a babát ha hason fekszik, se nyomja meg.
Nyáron, vagy meleg időben jó odafigyelni arra, hogy olyan cumit adjunk a gyereknek, ami minél kisebb felületen érintkezik az arcával, mert befülled alatta. (ki van vágva a cumi külső műanyag része)

Mi szilikon altatót használunk. A cumikból is van korosztály szerint cumi. Igazából csak a fejrész mérete változik.

Cumisüveg és cumi tisztítás:
Nagyon fontos az üvegmosó kefe, és a cumi mosó kefe is. Ha a cumit nem tisztítjuk ki megfelelően, és egy kicsi anyatej is benne marad, akár pár óra alatt is bepenészedik.
(szerintem a cumimosó kefe csak a nagy cumisüvegnél lényeg, amibe nem fér bele a kezünk a mosogatószivaccsal)

Mellszívók:
M.országon 3 olyan márka van, amit érdemes megvenni. (Medela, Avent, Mebby) A többi cég nem feltétlenül ezekre a termékekre specializálódott, csak ők is gyártottak, hogy le ne maradjanak. A mellszívónál érdemes figyelembe venni, hogy ez egy olyan készülék, ami ha nem megfelelő, akkor nagy károkat tehet. (pl. roncsolhatja a szöveteket)
Inkább a Medelára tért ki, azt részletezte, mert a cég nagyon anyatej párti, és szoptatás párti, és több 10 éve foglalkozik ezzel, és nagyon jók a termékei.
Akinek pici a mellbimbója, annak a Medelát ajánlják, mert ebbe lehet kapni mellszűkítő betétet, valamint azért ajánlják még nagyon a Medelát, mert az ország bármely pontján azonnali szervízelési lehetőség van hozzá. (bababoltokban-mint egy horgásztáska, tele van egy doboz apró alkatrészekkel, ami azonnal ki is cserélnek a helyszínen)
A Medela swing gépi szívónak van egy olyan funkciója, hogy lüktetése változik, és emiatt serkenti a tejtermelést, valamint halk.
Aki vacillál a kézi és a gépi mellszívó között, az vegyen Medela bővíthető kézi mellszívót, mert ez kiegészítő elemekkel továbbfejleszthető elektromossá. Mondjuk amikor bemutatta a használatát, elég furának, és kicsit drasztikusnak tűnt, és nehezebbnek is, mint a sima pumpás kézi szívóké.
(Nekem kézi Avent van, én meg vagyok elégedve vele)

Etetés:
Minden etetés előtt mosd meg a cicidet. Majd tedd mellre a babát, és 10 percig szoptasd az egyik, majd 10 percig a másik melledből. Még pici korban gyengék, így nem fárad el egy mellen, mikor már a nehezét szívja, és így eszik eleget. Balázs a mai napig így eszik, igaz már nem 20 percig, csak 10, mert már sokkal ügyesebben és gyorsabban tud enni.
Ha elszundít, akkor meg lehet pöckölni az arcát, vakargatni a talpát, a tarkóját piszkálni….rájössz majd, hogy nálatok mi hatásos, de keltegetni kell, hogy egyen, és ne húzza az időt, mert akkor neked is rosszabb lesz, és hozzászokik a szöszmörgéshez.
Reggel 6-kor kezdjél etetni, majd 3 óránként legyen a szopi. Éjszaka én csak az első két hétben keltettem Balázst 3 óránként, utána akkor evett, amikor felkelt. Ez egyre hosszabbodott, és most már éjszaka nem is eszik, csak nagyon nyűgös időszakában. Éjszaka vigyázni kell, hogy kevés fény legyen szopi közben, mert akkor könnyebben visszaalszik.
Minden szoptatásnál a másik melledből egyen elsőként. (tehát váltogatni kell) Ezt én a mérleg melletti kis papírkára mindig írom, hogy mikor melyikből eszik, így nem felejtem el.
Azt a melledet fejd le, amelyikből elsőnek evett. (hátha jön még kicsi, és akkor a melled azt az üzenetet kapja, hogy termeljen többet)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése