2012. február 2., csütörtök

Átalakított húsleves

Hétvégén általában, ha húslevest főzök, akkor egy hatalmas nagy edényben készítem, tele zöldséggel, hússal. Én legjobban a csontos, "szopogatós" részeket szeretem a levesben, pl. csirkeláb, nyak, de azért teszek bele más húst is. Van, hogy csak csirkét, van, hogy pulykát is, disznót, marhát, nyulat, fácánt, mikor mi van itthon, vagy mit veszek. Van, hogy egyféle húsból, van, hogy az előbbiek keverékéből készül a leves.
Na de a lényeg nem ez, hanem, hogy miért is készítek kettőnknek 5 liter levest, főleg, hogy a férjem csak hétvégén eszik belőle.
A válasz pofon egyszerű....egyrészt, mert jó húslevest, csak nagy adagban lehet készíteni, másrészt, mert egy-két napig ezt esszük, majd átalakítom a levest, és a benne lévő zöldségeket, husikat, így viszonylag egyszerűen egy újabb ételt kapok.
A húsleves levét nagyon jól fel lehet használni különböző levesek alapjául. Pl: francia tejszínes hagymaleves, krémlevesek....
A megmaradt zöldségből, húsból pedig salátát lehet készíteni, esetleg egy paprikás, hagymás alapon egy gyors pörkölt szerűséget a húsból (tésztával máris egy új ételt kapunk).

A hétvégi húslevesünkből ezúton francia hagymalevest készítettem. Ajánlom kipróbálásra, mi nagyon szeretjük, és pofon egyszerű.

Hagymaleves tejszínnel

Hozzávalók:
3 nagy fej hagyma
olaj
2 ek liszt
1,5 dl főzőtejszín
1 l húsleves
Delikát, só, bors
trappista sajt
kenyér, vagy baguette
Elkészítés:
A hagymákat vágjuk karikákra, vagy az egyszerűség kedvéért félbe, és úgy szeletekre, kevés olajon dinszteljük meg, nagy csipet sóval. Majd szórjuk rá a lisztet, gyorsan kavarjuk össze, és folyamatosan öntsük rá a húslevest, valamint még kb  fél liter vizet (ezt nem muszáj, de én így szoktam bővíteni a levest, hogy több legyen) Ezt követően annyi ételízesítőt szórjunk bele, amennyitől jó íze lesz (sót már nem kell, így ezzel nézzük  a sósságát), illetve alaposan borsozzuk meg. (akkor jó, ha lehet érezni a borsot rajta...azért ne legyen csípős tőle) Gyakran kevergessük, nehogy a lisztes sűrítés miatt leragadjon. Ha felforrt, adjuk hozzá a tejszínt. Én van, hogy hozzáöntök egy 2 dl-es dobozkával, mert nem akarom a közeljövőben azt a fél dl-t másra használni. Forraljuk még 1-2 percig, és készen is van.
Forrón szedjük tányérba, és bőven szórjuk meg reszelt sajttal, majd pirítóssal tálaljuk. Aki kicsit extrábban akarja, az grill fokozat alá tegye be a sajttal megszórt levest, hogy megpiruljon kicsit a sajt. Én ezért nem kapcsolom be a sütőt. Ja, és ilyenkor azért jó odafigyelni, hogy a tálka bírja a hőt.


Fokhagymakrém leves

Ugyanúgy készül mint a hagyma leves, csak egy jó nagy egész fej fokhagymát használjunk apró szeletekre vágva. A végén turmixoljuk össze, hogy jó krémes legyen. (vagy az elején ne szeleteljük, hanem fokhagyma nyomóval nyomjuk bele a fokhagymát)


Gombakém leves

Vegyünk egy fél kg csiperkét, és vegyünk ki belőle pár darabot, ami a feltét lesz.
Kevés olajon megpárolunk egy közepes fej hagymát (sózva), majd hozzáadjuk a tisztított, és szeletelt csiperkét, és felöntjük annyi húsleves alaplével, hogy a gomba feléig legyen a lé, mivel a  gomba is enged levet. Főzzük puhára a gombát. Ha nagyon elfő a leve, akkor pótoljuk vagy levessel, vagy vízzel. Ha megfőtt, akkor turmixoljuk össze. Tegyük vissza főni, és keverjünk bele 1- 1,5 dl tejszínt, és ízesítsük készre sóval, borssal. Rottyantsunk rajta egyet, és vegyük le a tűzről. A feltétnek szánt gombát vágjuk kisebb darabokra, és egy serpenyőben pirítsuk meg olaj nélkül. Végül apróra vágott petrezselyemmel együtt szórjuk a tányérba szedett levesre.


Húsleves saláta avagy salata de boeuf

A húslevesből megmaradt zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, karalábé, krumpli) vágjuk nagyon apró darabokra, majd a megmaradt husit pedig szedjük le a csontról (itt a pulyka nyakról leszedett husi is nagyon jól használható, de a disznó hús is...a bőrös és kövér részt ne tegyük bele semmiből), és azt is vágjuk nagyon apróra. Ha esetleg van otthon egy pici savanyú uborka, akkor egy kisebb uborkát is belevághatunk.
Készítsünk házi majonézt: Egy tojás sárgájához tegyünk egy kiskanál mustárt, és robotgéppel kezdjük el kavarni, majd vékonyan, és nagyon lassan csorgassunk hozzá olajat, mindaddig, míg össze nem áll keménnyé a massza. Majd ezt folytassuk addig, amíg nem lesz annyi majonézünk, amennyi elég lesz a salátához. (vigyázat, nehogy túltelítsük olajjal, mert szétesik) Végül sózzuk, borsozzuk, és kevés! vizet tegyünk bele, ezzel is kavarjuk össze. Ebbe a majonézbe tegyük bele a felvágott zöldséget, húst, kóstoljuk meg, hogy elég sós e, ha nem akkor sózzuk. Tegyük el a hűtőbe, hogy pár óra alatt összeérjenek az ízek. (egy viszonylag sűrű salátát kapunk, nem folyik össze vissza a majonéz rajta)

De ezek mellett még számos dologra használható az alaplé. Kínai sült tészta készítésénél a serpenyős sütésnél már ezzel lehet felönteni, vagy rizottóhoz......
Amennyiben megmarad az alaplé, és nem akarom felhasználni, egy Carte D'or-os dobozkában elteszem a fagyasztóba, és amikor szükség van rá, csak előkapom :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése